caviar 1327106Kavijar je širom sveta poznati delikates. On je sinonim za luksuzan zalogaj, jer hrana koja košta više od 3000 dolara po kilogramu mora biti neodoljiva.

Ne trebaju posebni receptori za ukus da pravilno cenite kavijar, ali treba jak stomak da se čuje definicije šta je to. Kavijar je lako svarljiv; njegova definicija nije.

Pre nekoliko godina, odveo sam devojku u operu, da vidimo nadasve čuvenog Vagnera – Leteći Holanđanin. Ona je bila besna, ne muzikom, ali sa scenom u kojoj prosac prosi dragu nudeći joj nekoliko sirovih riba. Obratila mi se, srdito: “Da je meni dao gomilu smrdljive ribe,”, “Ja bih mu rekla da ide i udavi se!”

Objasnio sam joj da u Holandiji, gde sam nedavno živeo, još uvek postoji običaj da muškarac donese svežu, sirovu jesetru kući svojoj ženi, a da se to smatra romantičnim gestom. Bila je zgrožena. Ali šta ako, umesto cele ribe, ponudim joj gnjecavu masu sperme ispumpanu iz testisa te iste ribe koja mirisom i ukusom podseća na spermu zdravog muškarca, čak i po sastavu sa vrlo malo razlike? Zašto bi ona bila oduševljena, pogotovo ako bio spakovao u prilično malu teglicu sa oznakom ‘kavijar’ i da me je ta teglica pritom koštala nekoliko mojih plata?
{loadposition oglas}
Zato što je ono što je kavijar;usoljena sperma jesetre ili neke druge velike ribe (baluga, losos, haringa), luksuzni delikates i statusni simbol specifičnog ukusa i mirisa, u prvi mah neprijatnog mirisa, kasnije se većina navikne na specifičan miris i ukus i prihvati ga kao nezameljiv delikates.
Što se hranljivosti tiče sadrži u sebi veliki broj korisnih materija – proteine, fruktozu, vitamine (C, B12, B6, B2), sadrži i hormone poput seratonina i oksitocina koji izazivaju osećaj sreće, stoga je i popularan kao delikates.
Kavijar je visokohranjiva namirnica pa ga često koriste sportisti u fazi napornih treninga. Sama reč potieče od persijske reči “Khag-avar” čiji doslovni prevod znači “kolač snage”. Jedan pogled na nutritivni sastav objašnjava snagu ovog delikatesa. Zbog svog bogatstva vitaminima i mineralima idealna je hrana za oporavak tela nakon bolesti ili operacije. Minerali i vitamini udruženo deluju na:
• zdravlje i obnovu koštanog sastava;
• rad nervnog, imunološkog i hormonalnog sastava;
• sprečavanje bolesti kao što su osteoporoza, visoki pritisak;.
• može smanjiti štetu koju uzrokuju slobodni radikali i na taj način pomaže u prevenciji od bolesti kao što su rak i Alzhajmerova bolest;
• održava i poboljšava vid, pomaže u borbi protiv virusnih infekcija.
• pomaže u prevenciji depresije i anksioznosti.

Kavijar je bogat i antioksidansima i zato je veoma popularan u Anti-age kozmetičkim tretmanima.

I na kraju da li ste znali da je kavijar (sperma ribe) po sastavu, ukusu i mirisu vrlo sličan sa spermom drugih životinjskih vrsta pa i sa ljudskom spermom, a da je samo kavijar (sperma jesetre) stekao planetarnu popularnost i postao statusni simbol.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *